Mlynček na kávu

Ak ste milovníkom kávy, určite si potrpíte na jej kvalitu. Aby káva bola kvalitná, musí byť čerstvá, respektíve čerstvo namletá. Vtedy sú v nej ešte všetky potrebné minerály a zložky, ktoré káve dodávajú lahodnú chuť a príjemnú arómu. Otázkou je, ako vybrať správny mlynček na kávu?

Najideálnejšie je siahnuť po ručnom mlynčeku na kávu, kde na rozdiel od elektrického pri mletí pocítite každé jedno zrnko kávy, vďaka čomu si prípravu kávy naozaj vychutnáte. A predsa, bez práce nie sú koláče. 😉

Najdôležitejším aspektom mlynčeka je mlecí mechanizmus. Na trhu existujú dva druhy mlecieho mechanizmu.

Jeden kávu seká pomocou čepeľového mlecieho mechanizmu. Kvôli tomu, že kávu seká, nie drtí, dochádza k nerovnomernému nasekaniu kávy a tak sa káva môže prehrievať a môžu nám ostať veľké nepomleté kusy kávy.

Druhým je mlynček na kávu ktorý využíva na mletie keramické kamene. V tomto prípade mlynček kávu drtí, nie seká, vďaka čomu je káva namletá rovnomerne. Preto je výsledná káva lahodná a nie je prepálená alebo nedovarená. Výhodou takéhoto mlynčeka je aj to, že keramické mlecie kamene kávu neprehrievajú, takže káva nestráca na svojej kvalite.

Ďalšou potrebnou vlastnosťou ktorú by mal mať ideálny mlynček je nastaviteľná hrúbka mletia. Je to preto, že na prípravu rôznych druhov kávy potrebujete individuálnu hrúbku pomletej kávy. Napríklad pre Tureckú kávu potrebujete veľmi jemné mletie, pri espresse je potrebné mať kávu namletú najemno a pri príprave kávy v moka konvičke je potrebná stredne namletá káva. Vďaka mlynčeku s nastaviteľnou hrúbkou mletia si tak môžete pripraviť každý deň iný druh kávy, resp. vyhovieť celej rodine či priateľom.

Poslednou vlastnosťou ideálneho mlynčeka na kávu je kvalitné prevedenie a praktický dizajn. Najlepším materiálom z ktorého by sa mlynček mal skladať je nerezová oceľ, ktorá pri páde nepraskne, má dlhú životnosť a nevidieť na ňom známky používania dlhú dobu. Dizajn by mal byť praktický pre úchop v ruke, aby mletie kávy bolo naozaj jednoduché a lákavé.