Plastové prepravky sú moderné. Zvýšia bezpečnosť aj kvalitu potravín

Plastové prepravky sú moderné. Zvýšia bezpečnosť aj kvalitu potravín

Logistický trh stále rastie, potreba baliť veci narastá – a ukazuje sa, že plastové prepravky sú zrejme najlepšou alternatívou. Dajú sa poškodiť len veľmi ťažko, vydržia veľkú záťaž, sú ľahké, praktické… a hoci to na prvý pohľad tak nevyzerá, sú dokonca aj ekologické.

Na prevoz ovocia a zeleniny platia špecifické podmienky. Okrem toho, že prenos tovaru musí byť nejako štandardizovaný, do vypestovaných plodín sa nesmie dostať nečistota (pochádzajúca napríklad aj z prepravky – ako sa stáva pri štiepiacich sa drevených debničkách). Jednoduchá manipulácia počas prepravy neznamená, že zákazníci nemajú dostať tovar, tak ako bol objednaný, zabalený a odoslaný. Prečo prejsť na plastové prepravky?

  • Jednoduché skladovanie. Preprava a skladovanie sú často automatizované a s prepravkami sa manipuluje hromadne. Rôzne prepravky rôznych veľkostí sa skladujú ťažko – naopak, prepravky s rovnakým rozmerom, ktoré do seba zapadajú, šetria priestor aj čas. Zaistená poloha, ochrana proti rozbitiu či vyliatiu obsahu – presne to čakajú zákazníci aj obchodníci.
  • Výborná nosnosť a odolnosť. Prepravky na ovocie a zeleninu zvykli byť v minulosti z rôznych materiálov, napríklad kartónové alebo lepenkové. Je jasné, že také prepravky boli často na jedno použitie. Plastové prepravky a kontajnery sú odolné voči nárazom, vibráciám, tlaku, ale aj chemikáliám, vlhkosti, a ďalším zvláštnym podmienkam, ktoré zažívajú prepravcovia na cestách.
  • Zdravie na prvom mieste. Bezpečnosť, čistota – žiadna špina, prach, vytekajúce lepkavé tekutiny. Prepravka sa má dať v najhoršom prípade jednoducho umyť. Niektoré potraviny sa dezinfikujú alebo inak ošetrujú, všetko musí prepravka absolvovať bez zmien. RFID prepravky obsahujú bezdotykové rádiové identifikátory, ktoré sa pomaly stávajú obľúbenými aj medzi bežnými obchodníkmi.
  • Veľa cyklov šetrí životné prostredie. Áno, slovo plast vyvoláva niektoré zelené otázky. V skutočnosti sú plasty ekologické – ak sa použijú v mnohých cykloch. A presne na to sú plastové prepravky stavané. Pri drevených prepravkách sa na výrobu tiež použije isté množstvo ropy, taká prepravka je však rýchlo opotrebená a stiahnutá z obehu. Plastová alternatíva má vydržať dlho, v horúcich a studených, či vlhkých skladoch. Majú prežiť chladiarenské priestory, poprípade iné extrémnejšie podmienky – a to bez straty štruktúry. Ak je prepravka viditeľne deformovaná, nemá sa používať, ale má sa odovzdať na recykláciu.
  • Ekonomické dôvody. Čo sa uchová dlho, je dlhodobá investícia. Plastové prepravky na potraviny majú síce vyššiu obstarávaciu cenu a svojmu majiteľovi sa niekoľkokrát vrátia. Ak ich použijete stokrát – alebo dokonca tisíckrát – neprodukuje zbytočný odpad. V dlhodobom horizonte môžeme hovoriť o lacnom a zelenom riešení. Čiže hrajú dôležitú rolu v udržateľnej ekonomike svetovej aj lokálnej logistiky.

Na výrobu plastových prepraviek sa bežné používa polyproylén, ktorý nachádza uplatnenie v mnohých oblastiach priemyslu (napríklad aj v textilnom). Pri správnom zhustení vzniká HDPE (polypropylén s vyššou hustotou), ktorý je pravý materiál na výrobu prepraviek. Je dokonale vhodný na styk s potravinami, pretože nezanecháva žiadnu stopu, je čistý a dá sa efektívne recyklovať. Stohovateľné zasúvacie prepravky sa dajú zasunúť do seba a ušetria tak až 70 percent priestoru v sklade.

Na prepravu potravín musí mať debnička špeciálny certifikát – prepravku spoznáte jednoducho podľa známeho symbolu pohára a vidličky, ktorý existuje desaťročia v nezmenenej podobe. Dobrá prepravka zachová ovocie a zeleninu čerstvé a nepoškodené, a navyše je ju možné použiť na iné (všeobecné) použitie.

About admin

    You May Also Like