Treska v majonéze sa najlepšie konzumuje na stojáka

Otázka nestojí, či si ju dať alebo nedať, ale koľko rožkov k tomu.

Na otázku “aké je slovenské národné jedlo” každý  bez rozmýšľania odpovie, že halušky. Tento maďarský vynález si ale žiadny robotník nedá ráno o šiestej na ceste do roboty. Slovenské národné jedlo je, samozrejme, Treska v majonéze. Je tak národná, že ani Čechom nevonia.

Už len ten úžasný názov. Možno ste za života skonzumovali poltony “tresky”, ale skutočnej morskej tresky tam možno nebol ani gram. V zložení sa uvádza napríklad “treskovité ryby”, čo môže byť všeličo, napríklad sledie alebo úhorie hlavy. Paráda. Tresku majú radi všetci, teda okrem vegetariánov, ale to sú nepriatelia ľudstva (a ešte ju nemajú pracovníci vo výrobe, kde sa Treska produkuje, hoci kedysi, hlavne za komanča, vynášali tento pokrm po kýbľoch).

Poznáte obrázok Obed na vrchole, ako 11 robotníkov spokojne vo výške 69 poschodí obeduje vo vzduchu na akomsi kuse železa? Jeden z nich je aj Slovák Gusti Popovič, ktorý obeduje whisky. V roku 1932, v čase prohibície. Nuž, nebola Treska.

K vynálezu Tresky viedli rýdzo ekonomické dôvody. Ryby zdraželi a zmenil sa ekonomický model ich dovážania… tým viac, že Tresky boli vlastne imperialistické ryby. Hovorí sa, že recept vymyslel Július Boško, cukrár a hotelový kuchár. Prečo do nej pridal zrovna zeleninu a ocot? Pretože práve tieto suroviny sa v prvej košickej Rybe tak nejak vyrábali. Nuž, majitelia firmy boli právnici…

Alebo to bolo úplne inak, ten dejinný okamih zastiera mnoho mystérií a legiend. Isté je, že druhou pevnosťou Ryby sa stala Žilina (a potom aj hlavné mesto). V Žiline začali nedávno vyrábať “exkluzívnu” červenú Tresku, čo je v podstate Treska aká má byť. Pretože po páde komanča sa k miešaniu tohto zázraku dostali ekonómovia privatizérov, ktorí usúdili, že sa do nej môže dávať bársčo lacné. Červená treska má v sebe aspoň polovicu mäsa, keď už nie zrovna tú spomínanú rybu tresku. No – už aj tu išli dole zo 48% na 45%.