Pozor! Toto sú zlozvyky, ktoré vás môžu v lese stáť viac než len prázdny kôš

Pozor! Toto sú zlozvyky, ktoré vás môžu v lese stáť viac než len prázdny kôš

Chodíte na huby? Spozornite, týchto chýb sa možno dopúšťate aj vy. Hubárčenie je krásna aktivita, prečo si ju kaziť? Návštevu lesa si treba užiť – a zanechať les v takom stave, akom ste ho našli. Ak ste si odniesli nejakú tú hubu, postarajte sa, že v budúcnosti sa  môže opäť rozmnožiť a potešiť iného hubára. Rešpektujme, že nie sme v lese sami! Rešpektujme chránené huby, chránené územia a súkromné majetky!

Chyba najväčšia – zoberiem hubu, ktorú nepoznám. Klasika. Len málo ľudí pozná celý atlas húb z hlavy. Nikdy nezbierajte huby,  ktorých si nie ste na 100% istí čo je to zač. Mnoho smrteľne jedovatých húb (napr. muchotrávka zelená, muchotrávka biela, muchotrávka končistá) má svoje jedlé dvojníky, ktoré sa líšia len v drobných detailoch. Trebárs taká chutná a obľúbená bedľa sa dá zameniť za jedovatú bedličku alebo muchotrávku. Neznáme huby určite neolizujte!

Hovorí sa síce, že jedovatý hríb štípe alebo je horký, pravda je, že bývajú aj chuťovo neutrálne. Ani ľudové povery typu, že slimáky nežerú jedovaté huby, neplatia vždy. Nezbierajme ani prestarnuté huby alebo také, ktoré napadla pleseň, poprípade sú priveľmi okúsané alebo prevŕtané čevami. Majú v sebe veľa toxínov.

Už sme počuli, že trhať huby prstami je chyba. Vytrhávanie huby poškodzuje podhubie, čo znižuje šance na ďalší rast húb na danom mieste a môže viesť k hnilobe a šíreniu patogénov. Preto máme po ruke vždy hubársky nôž, ideálne aj so štetkou na konci. Väčšina mykológov odporúča čistý rez nožom tesne nad zemou. Hubárske nože sa dajú kúpiť v púzdre, ktoré sa dá ľahko a elegantne nosiť na opasku. Pamätajme, že zvyšok hlúbika v zemi môže začať hniť a ohroziť podhubie. Dôležité je jamku prikryť (zeminou, alebo aspoň listami).

Huby treba správne prenášať a spracovávať. V igelitovej taške sa rýchlo zaparia a znehodnotia. To môže viesť k žalúdočným problémom aj pri pôvodne jedlých hubách. Vždy používajte priedušný kôš. Huby sú veľmi citlivé a rýchlo sa kazia. Mali by sa spracovať čo najskôr po príchode domov (ideálne do niekoľkých hodín). Aj sušiť ich treba správne. Pri nesprávnom mrazení zase hube zabijete chuť a textúru. Skladovanie húb v chladničke dlhšie ako pár hodín tiež nie je dobrý nápad.

Napokon pár obecných rád na správanie sa v lese. Neignorujte kliešte a hmyz, prenášajú choroby, ktoré majú doživotné následky. Poriadne oblečenie a repelent! V lese sa nesmiete stratiť. Hlavne, ak zízate uprene na zeme a hľadáte huby. Mohlo by sa stať, že prídete v lese na miesto, kde nie je signál… čo je na docela veľkej ploche na Slovensku. Nepodceňujte počasie (predpoveď sa môže mýliť). Radšej zbytočne ťahajte zo sebou nejaké veci, akoby vás mala zaskočiť napríklad búrka. V lese sa správame slušne.  Nepokrikujeme na seba, nerušíme iných návštevníkov lesa, veď by sme mohli odplašiť aj zver, alebo nechtiac narušiť teritórium divokej zveri.

About admin

    You May Also Like